Науково-практичний коментар до ст. 400 Кримінального кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 400 Кримінального кодексу України

Стаття 400. Посягання на життя захисника чи представника особи у зв\’язку з діяльністю, пов\’язаною з наданням правової допомоги

Вбивство або замах на вбивство захисника чи представника особи або їх близьких родичів у зв\’язку з діяльністю, пов\’язаною з наданням правової допомоги,-

караються позбавленням волі на строк від восьми до п\’ятнадцяти років або довічним позбавленням волі.

1. Основним безпосереднім об\’єктом злочину є встановлений законом порядок здійснення правосуддя, який забезпечує діяльність захисника чи представника особи щодо надання ними правової допомоги. Додатковим обов\’язковим його об\’єктом виступає життя особи.

2. Потерпілими від злочину можуть бути: 1) захисник; 2) представник особи; 3) їх близькі родичі. Про поняття захисника і представника особи див. коментар до ст. 398, а про поняття близьких родичів – коментар до ст. 115.

3. Об\’єктивна сторона злочину проявляється у посяганні на життя зазначеного потерпілого і може виражатися у: 1) його навмисному вбивстві; 2) замаху на його вбивство. Про поняття вбивства див. ст. 115 та коментар до неї, а про поняття замаху – ст. 15 та коментар до неї. При вчиненні цього злочину у другій його формі не має значення, який саме замах було вчинено – закінчений чи незакінчений.

Закінченим цей злочин вважається у першій його формі – з моменту настання смерті потерпілого, у другій формі – з моменту вчинення дій, які утворюють замах на його вбивство.

4. Суб\’єктом злочину може бути осудна особа, яка досягла 14-річного віку.

5. Суб\’єктивна сторона злочину характеризується прямим умислом. При цьому інтелектуальним моментом умислу має охоплюватись специфічний соціальний статус потерпілого (те, що він є захисником, представником особи чи близьким родичем однієї з цих осіб). Мотивами вчинення злочину можуть бути тільки два бажання припинити певні дії захисника чи представника особи або помста за їх діяльність.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code