Науково-практичний коментар до ст. 405 Кримінального кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 405 Кримінального кодексу України

Стаття 405. Погроза або насильство щодо начальника

1. Погроза вбивством або заподіянням тілесних ушкоджень чи побоїв начальникові або знищенням чи пошкодженням його майна у зв\’язку з виконанням ним обов\’язків з військової служби, –

карається триманням у дисциплінарному батальйоні на строк до двох років або позбавленням волі на той самий строк.

2. Заподіяння тілесних ушкоджень, побоїв або вчинення інших насильницьких дій щодо начальника у зв\’язку з виконанням ним обов\’язків з військової служби, –

карається позбавленням волі на строк від двох до семи років.

3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені групою осіб, або із застосуванням зброї, або в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці,-

караються позбавленням волі від п\’яти до десяти років.

1. Основним безпосереднім об\’єктом злочину є порядок підлеглості та військової честі, а його додатковим обов\’язковим об\’єктом – життя і здоров\’я особи.

2. З об\’єктивної сторони злочин виражається у діях і може мати такі форми: 1) погроза вбивством або заподіянням тілесних ушкоджень чи побоїв начальникові або знищенням чи пошкодженням його майна у зв\’язку з виконанням ним обов\’язків з військової служби (ч. 1 ст. 405); 2) заподіяння тілесних ушкоджень, побоїв або вчинення інших насильницьких дій щодо начальника у зв\’язку з виконанням ним обов\’язків з військової служби (ч. 2 ст. 405).

Про поняття начальник, виконання обов\’язків з військової служби див. коментар, відповідно, до ст. ст, 402 і 404.

Погроза передбачає залякування начальника заподіянням йому фізичної шкоди, а саме: вбивством його, заподіянням йому тілесних ушкоджень будь-якого характеру і ступеня тяжкості, нанесенням побоїв або знищенням чи пошкодженням його майна. Погроза розголосити відомості, що ганьблять начальника або близьких йому осіб, погроза нанести ляпас, позбавити свободи руху, погроза посяганням на його статеву свободу або статеву недоторканість, а так само погроза, висловлена у невиразній формі (\”ти у мене побачиш\”, \”дочекаєшся\” тощо), не становлять злочину, передбаченого ст. 405. За наявності відповідних підстав деякі із цих видів погроз можуть бути кваліфіковані як злочин проти волі, честі та гідності особи, злочин проти авторитету органів державної влади або проти правосуддя.

Погроза може бути усна, письмова чи виражена жестами, висловлена один раз чи систематично, начальнику безпосередньо або через третіх осіб. адресована одночасно кільком начальникам. Погрозу, виражену шляхом направлення у бік начальника зарядженої зброї, треба відрізняти від замаху на вбивство.

Побої – це два чи кілька ударів, що спричинили потерпілому фізичний біль, але не потягли заподіяння йому тілесних ушкоджень. У практиці побоями часто визнаються тілесні ушкодження (найчастіше легкі), що не були належним чином зафіксовані в медичних документах або шляхом освідування потерпілого і підтверджені висновком судово-медичної експертизи.

Детальніше про поняття погроза, побої, а також про поняття вбивство, тілесні ушкодження див, коментар до відповідних статей розділу II Особливої частини.

До інших насильницьких дій щодо начальника можна віднести незаконне позбавлення волі або викрадення, незаконне введення в його організм наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, зґвалтування тощо. При цьому ці діяння, вчинені без кваліфікуючих обставин, повністю охоплюються ч. 2 ст, 405 і не потребують додаткової кваліфікації, відповідно, за ч. 1 ст. 146, ч. 1 ст. 314, ч. 1 ст. 152. ч. 1 ст. 153.

Нанесення начальнику одиничного удару, наслідком якого не стало спричинення тілесних ушкоджень, може розглядатися як замах на насильство щодо начальника. Умисне вбивство начальника у зв\’язку з виконанням ним обов\’язків з військової служби, не поєднане з опором начальнику чи примушуванням його до порушення . обов\’язків з військової служби, кваліфікується за п. 8 ст. 115.

Насильницькі дії підлягають кваліфікації за ст. 405, якщо вони не пов\’язані, з опором начальнику або примушуванням його до порушення обов\’язків служби. Це можуть бути випадки насильства щодо начальника або у зв\’язку з його загальною службовою вимогливістю, тобто у зв\’язку з його діями по службі, що мали місце в минулому, або безпосередньо у відповідь на, законні вимоги щодо підлеглого, пред\’явлені у даний момент. Так кваліфікуються, наприклад, насильницькі дії солдат щодо сержантів за те, що ті не створювали їм полегшені умови служби порівняно з солдатами, які пізніше їх були призвані на військову службу. Якщо ж такі насильницькі дії пов\’язані з вимогами щодо створення полегшених умов служби у майбутньому, діяння треба кваліфікувати за ст. 404 як примушування начальника до порушення покладених на нього обов\’язків.

Якщо підлеглий у відповідь на зауваження начальника в зв\’язку з порушенням ним військової дисципліни б\’є його і спричинює йому побої, його дії слід кваліфікувати за ст. 405, а якщо ж він робить спробу перешкодити виконанню застосованого до нього дисциплінарного стягнення або вчинює опір – в його діях присутні ознаки злочину, передбаченого ст. 404.

Заподіяння начальнику умисного тяжкого тілесного ушкодження потребує додаткової кваліфікації за ч. ч. 1 або 2 ст. 121, його умисне вбивство, якщо воно не пов\’язане із опором начальникові або примушуванням його до порушення покладених на нього обов\’язків з військової служби (див. коментар до ст. 404) – за ст. ст. 115, 116 або 118, а убивство через необережність -за ст.119.

3. Суб\’єктом злочину може бути лише військовослужбовець (військовозобов\’язаний підчас проходження зборів), який є підлеглим щодо начальника, якому він погрожує або проти якого здійснює насильство.

4. 3 суб\’єктивної сторони злочин вчинюється тільки з прямим умислом. Обов\’язковою ознакою злочину є мотив погроза або насильство щодо начальника здійснюються із за невдоволення службовою діяльністю начальника взагалі або невдоволення його конкретним вчинком чи рішенням, прийнятим у зв\’язку з виконанням ним обов\’язків по військовій службі, оскільки вказані обов\’язки не передбачають вчинення начальником незаконних дій або прийняття незаконних рішень, то погроза або насильство щодо начальника, вчинені у зв\’язку з його незаконною діяльністю, не можуть кваліфікуватися за ст. 405 військовий правопорядок у цих випадках не порушується. Так само не можуть кваліфікуватися за цією статтею погроза або насильство щодо начальника, вчинені на прохання цивільних осіб або на ґрунті особистих неприязних відносин (з помсти за поведінку, яка мала місце до призову на військову службу, із ревнощів, у зв\’язку з підозрою в крадіжці особистих речей тощо).

5. Кваліфікованими видами цього злочину є вчинення його: 1) групою осіб, 2) із застосуванням зброї 3) в умовах воєнного стану, 4) в бойовій обстановці. Про поняття група осіб, зброя, застосування зброї див. коментар, відповідно до ст. ст. 28, 404. При вчиненні діяння, передбаченого ч. 1 ст. 405, застосування зброї означає демонстрування оголеної вогнепальної зброї, прицілювання тощо, а при вчиненні діяння, передбаченого ч. 2 цієї статті, – здійснення прицільного пострілу або інший спосіб використання бойових властивостей зброї.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code