Науково-практичний коментар до ст. 435 Кримінального кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 435 Кримінального кодексу України

Стаття 435. Незаконне використання символіки Червоного Хреста і Червоного Півмісяця та зловживання ними

Носіння в районі воєнних дій символіки Червоного Хреста або Червоного Півмісяця особами, які не мають на те права, а також зловживання в умовах воєнного стану прапорами чи знаками Червоного Хреста і Червоного Півмісяця або пофарбуванням, присвоєним санітарно-транспортним засобам,-

караються позбавленням волі на строк до двох років.

1. Об\’єкт злочину – порядок дотримання звичаїв та правил війни.

Згідно з актами міжнародного законодавства сторонам, що воюють, приписано утримуватися від нападу на санітарні формування, транспорт та їх особовий склад, які мають відповідні відмітні знаки для їх кращого розпізнавання і захисту Якщо ж такі знаки будуть використовуватися сторонами, що воюють, як воєнна хитрість, це може інспірувати напади на зазначені формування, транспорт, їх особовий склад, хворих та поранених тощо і потягти тяжкї наслідки.

2. Об\’єктивна сторона злочину характеризується суспільне небезпечним діянням у таких формах: 1) носіння в районі воєнних дій символіки Червоного Хреста або Червоного Півмісяця (скажімо, нарукавних пов\’язок з відповідним знаком) особами, які не мають на те права, 2) зловживання в умовах воєнного стану прапорами чи знаками Червоного Хреста і Червоного Півмісяця Таке зловживання може полягати у позначенні такими прапорами чи знаками військової техніки, яка не належить до складу медичних формувань, 3) зловживання в умовах воєнного стану пофарбуванням, присвоєним санітарно-транспортним засобам Вказане зловживання може полягати, наприклад, у використанні військовими підрозділами пофарбування, яке імітує знаки Червоного Хреста та/або Червоного Півмісяця.

Символіка Червоного Хреста та Червоного Півмісяця – емблеми у вигляді червоного хреста або червоного півмісяця на білому тлі, або червоного хреста і червоного півмісяця на білому тлі, назви (слова \”Червоний Хрест\” або \”Червоний Півмісяць\’, або \”Червоний Хрест і Червоний Півмісяць\”) і розпізнавальні сигнали (спеціальні міжнародне визнані допоміжні сигнали (світлові радіосигнали і сигнали вторинного радіолокаційного розпізнавання), що використовуються як розпізнавальні та захисні знаки для позначення осіб, рухомого та нерухомого майна, а також спеціальне пофарбування – є засобами вчинення цього злочину Санітарно-транспортними є санітарні наземні, водні і повітряні засоби (військові і цивільні), які постійно або тимчасово призначені виключно для санітарних перевезень і знаходяться під контролем сторони, що перебуває в конфлікті (госпітальні судна, літальні апарати призначені для перевезення поранених, хворих, медичного обладнання тощо).

3. Суб\’єктами злочину є військовослужбовці, які не входять до складу медичних формувань чи санітарно-транспортних засобів, у т ч військові службові особи – командири кораблів чи повітряних апаратів, інші військові службові особи, за наказом яких транспортні засоби, що не належить до санітарних, були відповідним чином пофарбовані. У разі, якщо в результаті цих дій військових службових осіб настали тяжкі наслідки, діяння кваліфікується за ч. 3 ст. 423 або ч. 4 ст. 424.

4. Суб\’єктивна сторона злочину характеризується прямим умислом.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code