Науково-практичний коментар до ст. 43 Кримінального процесуального кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 43 Кримінального процесуального кодексу України

Стаття 43. Виправданий, засуджений
1. Виправданим у кримінальному провадженні є обвинувачений, виправдувальний вирок суду щодо якого набрав законної сили.
2. Засудженим у кримінальному провадженні є обвинувачений, обвинувальний вирок суду щодо якого набрав законної сили.
3. Виправданий, засуджений має права обвинуваченого, передбачені статтею 42 цього Кодексу, в обсязі, необхідному для його захисту на відповідній стадії судового провадження.
 
Коментар:
1. Частина перша коментованої статті вказує на момент зміни процесуального статусу обвинуваченого на виправданого.
З моменту набрання законної сили виправдувальним вироком суду обвинувачений набуває процесуального статусу виправданого. Виправдувальний вирок ухвалюється у разі, якщо не доведено, що: 1) вчинено кримінальне правопорушення, в якому обвинувачується особа; 2) кримінальне правопорушення вчинене обвинуваченим; 3) в діянні обвинуваченого є склад кримінального правопорушення. А також якщо: 1) встановлена відсутність події кримінального правопорушення; 2) встановлена відсутність в діянні складу кримінального правопорушення (ч. 1 ст. 373 КПК).
2. З моменту набрання законної сили обвинувальним вироком суду обвинувачений набуває процесуального статусу засудженого. Обвинувальний вирок ухвалюється у разі, якщо обвинувачений визнається винуватим у вчиненні кримінального правопорушення.
За загальним правилом, моментом набрання законної сили вироком суду вважається закінчення строку оскарження в апеляційному порядку судового рішення, яке було ухвалене судом першої інстанції і не набрало законної сили. Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 395 КПК апеляційна скарга на вирок суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня її проголошення.
Слід зазначити, що ст. 394 КПК вказує на особливості судового оскарження окремих судових рішень. До таких рішень належать: вирок суду першої інстанції, ухвалений за результатами спрощеного провадження в порядку, передбаченому статтями 381 та 382 КПК; вирок суду першої інстанції на підставі угоди про примирення між потерпілим та підозрюваним, обвинуваченим; вирок суду першої інстанції на підставі угоди між прокурором та підозрюваним, обвинуваченим про визнання винуватості (див. коментар до ст. 394 КПК).
3. На відповідній стадії судового провадження виправданий, засуджений має права обвинуваченого, передбачені ст. 42 КПК. Таким чином, процесуальний статус обвинуваченого є базовим для процесуального статусу засудженого, виправданого у подальших стадіях судового провадження, які пов\’язані із переглядом судових рішень. Розділ 5 КПК має назву \”Судове провадження з перегляду судових рішень\”, яке включає в себе провадження в суді апеляційної інстанції, провадження в суді касаційної інстанції, провадження у ВСУ, провадження за нововиявленими обставинами. Крім того, правовий статус засудженого зберігається за ним і при виконанні судових рішень (розд. 8 КПК).
 
Реалізація виправданим, засудженим процесуальних прав обвинуваченого здійснюється з урахуванням особливостей відповідної стадії судового провадження, а також мети, з якою особа, бере участь у кримінальному провадженні.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code