Науково-практичний коментар до ст. 113 Кримінального процесуального кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 113 Кримінального процесуального кодексу України

Стаття 113. Поняття процесуальних строків
1. Процесуальні строки – це встановлені законом або відповідно до нього прокурором, слідчим суддею або судом проміжки часу, у межах яких учасники кримінального провадження зобов\’язані (мають право) приймати процесуальні рішення чи вчиняти процесуальні дії.
2. Будь-яка процесуальна дія або сукупність дій під час кримінального провадження мають бути виконані без невиправданої затримки і в будь-якому разі не пізніше граничного строку, визначеного відповідним положенням цього Кодексу.
 
Коментар:
1. Процесуальні строки у кримінальному провадженні – це проміжки часу встановлені на основі Конституції України та міжнародно-правових документів кримінальним процесуальним законом або відповідно до нього прокурором, слідчим суддею, судом, у межах яких учасники кримінального провадження зобов\’язані чи мають право приймати процесуальні рішення або вчиняти процесуальні дії.
Коментована стаття визначає коло осіб – це учасники кримінального провадження, які зобов\’язані чи мають право приймати процесуальні рішення або вчиняти процесуальні дії.
До учасників кримінального провадження належать: сторони кримінального провадження, потерпілий, його представник та законний представник, цивільний позивач, його представник та законний представник, цивільний відповідач та його представник, особа, стосовно якої розглядається питання про видачу в іноземну державу (екстрадицію), заявник, свідок та його адвокат, понятий, заставодавець, перекладач, експерт, спеціаліст, секретар судового засідання, судовий розпорядник (п. 25 ч. 2 ст. З КПК).
Законодавець визначає, що процесуальні рішення приймаються лише учасниками кримінального провадження-органами досудового розслідування, прокурором, слідчим суддею, судом (ч. 1 ст. 110 КПК), але не розкриває поняття процесуальних дій.
Здійснювати процесуальні дії можуть усі учасники кримінального провадження, дотримуючись визначених законом процесуальних строків.
2. Під час кримінального провадження повинна бути дотримана як одна із засад розумність строків кримінального провадження (ч. 1 ст. 28 КПК). Кожна процесуальна дія або сукупність дій повинні бути виконані без зволікань і в розумні строки, які не можуть перевищувати передбачені КПК строки виконання для відповідних процесуальних дій. Критерії розумних строків наведено у ст. 28 КПК.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code