Науково-практичний коментар до ст. 185 Кримінального процесуального кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 185 Кримінального процесуального кодексу України

Стаття 185. Відкликання, зміна або доповнений клопотання про застосування запобіжного заходу
 
1. Якщо після подання клопотання про застосування запобіжного заходу прокурору стали відомі обставини, що виключають обґрунтовану підозру у вчиненні особою кримінального правопорушення, він зобов\’язаний відкликати клопотання про застосування запобіжного заходу та відкликати дозвіл на затримання, якщо такий дозвіл був отриманий.
2. Якщо після подання клопотання про застосування запобіжного заходу слідчому, прокурору стали відомі інші обставини, що можуть вплинути на вирішення судом питання про застосування запобіжного заходу, він зобов\’язаний доповнити або змінити клопотання, або замінити його новим клопотанням.
 
Коментар: 
1. Момент подання до суду клопотання про обрання запобіжного заходу не обмежує слідчого, прокурора у можливості його відкликання, зміни або доповнення.
Так, зокрема, підставою для відкликання клопотання про обрання запобіжного заходу є наявність обставин, які спростовують повідомлену раніше підозру у вчиненні кримінального правопорушення або свідчать про необхідність її заміни. Причому зробити це прокурор повинен у найкоротший строк (невідкладно) після того, як йому стануть відомі ці обставини. У такому випадку фактично виключається одна із передбачених ст. 177 КПК підстав до застосування запобіжного заходу – наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення й відповідно застосування до такої особи заходів забезпечення кримінального провадження розглядатиметься як порушення її конституційних прав та свобод.
Разом із клопотанням прокурор повинен відкликати також і дозвіл на затримання, за умови, якщо він вже був наданий слідчим суддею, судом.
У разі виявлення обставин, які можуть певним чином вплинути на характер повідомленої підозри, без ознак повного її спростування, законодавцем передбачена можливість зміни та доповнення клопотання про обрання запобіжного заходу, або й навіть заміни його новим. Такі процесуальні повноваження закріплені за прокурором та слідчим.
2. Встановивши при провадженні розслідування відомості, які, наприклад, обтяжують винуватість особи у вчиненні кримінального правопорушення, а також свідчать про негативне ставлення до виконання обов\’язків, покладених КПК на підозрюваного, обвинуваченого у зв\’язку з обранням стосовно них запобіжних заходів, слідчий, прокурор зобов\’язаний доповнити/змінити клопотання (при його розгляді слідчим суддею, судом) про обрання запобіжного заходу або внести нове клопотання про обрання тримання під вартою.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code