Науково-практичний коментар до ст. 186 Кримінального процесуального кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 186 Кримінального процесуального кодексу України

Стаття 186. Строки розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу
1. Клопотання про застосування або зміну запобіжного заходу розглядається слідчим суддею, судом невідкладно, але не пізніше сімдесяти двох годин з моменту фактичного затримання підозрюваного, обвинуваченого або з моменту надходження до суду клопотання, якщо підозрюваний, обвинувачений перебуває на свободі, чи з моменту подання підозрюваним, обвинуваченим, його захисником до суду відповідного клопотання.
 
Коментар:
1. У коментованій статті законодавцем встановлюється правило невідкладного розгляду слідчим суддею, судом клопотання про застосування певного запобіжного заходу. Однак слід звернути увагу на винятки з цього правила.
У першому випадку слідчий суддя, суд орієнтується на момент затримання, тобто коли особа силою або через підкорення наказу змушена залишатися поряд із уповноваженою службовою особою чи в приміщенні, визначеному уповноваженою службовою особою. У зв\’язку із цим та керуючись частинами 2 та 5 ст. 115 КПК, якщо особу затримали о 15 год 21 вересня, то рішення про застосування запобіжного заходу повинно бути прийняте не пізніше 14 год 59 хв 24 вересня.
Якщо підозрюваний, обвинувачений перебуває на свободі, то строк у 72 години починає спливати з моменту, коли клопотання прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, надійде до суду і буде зареєстровано у канцелярії. Момент реєстрації і буде моментом початку 72-годинного строку.
Новелою цього КПК є закріплення за стороною захисту можливості вносити клопотання про обрання запобіжного заходу, що обґрунтовує задекларований принцип змагальності у кримінальному провадженні. Момент початку спливу 72-годинного строку буде збігатися з моментом реєстрації відповідного клопотання у канцелярії суду, до компетенції якого віднесено прийняття зазначених процесуальних рішень.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code