Науково-практичний коментар до ст. 230 Кримінального процесуального кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 230 Кримінального процесуального кодексу України

Стаття 230. Пред\’явлення трупа для впізнання
 
1. Пред\’явлення трупа для впізнання здійснюється з додержанням вимог, передбачених частинами першою і восьмою статті 228 цього Кодексу.
 
Коментар:
1. Пред\’явлення для впізнання трупа є одним із засобів установлення його особи.
Трупи для впізнання пред\’являються близьким родичам або іншим особам, які добре знали не лише загальні риси зовнішності померлого, а й особливі прикмети. Ураховуючи важливі етичні моменти, а також специфічність об\’єкта, труп для впізнання може бути пред\’явлений лише один, тобто на цей різновид пред\’явлення для впізнання не поширюється правило про пред\’явлення для впізнання серед схожих осіб.
Труп може пред\’являтися як у місці виявлення, так і в морзі. З метою усунення змін трупа, що пов\’язані з трупними явищами, Його пошкоджень під час або після вчинення злочину судовою медициною розроблені методи часткового відновлення прижиттєвого вигляду покійного (так званий \”туалет\” або \”реставрація\” трупа).
Для впізнання може пред\’являтися труп особи або його частини.
Пред\’явлення для впізнання трупа має істотні психологічні особливості. Найчастіше в такій слідчій дії беруть участь близькі родичі, члени сім\’ї, друзі, колеги і знайомі, які знали за життя померлого. Тому особливу увагу слідчий повинен приділити психологічній підготовці впізнаючого до проведення впізнання. З цією метою може бути запрошений психолог. Особливо це актуально, коли йдеться про катастрофи, аварії, що викликали загибель багатьох людей.
Смерть дуже змінює зовнішність людини. Тому важливо перед пред\’явленням для впізнання попередньо з\’ясувати, чи може впізнаючий впізнати труп, опитати того, хто впізнає труп, про зовнішній вигляд і прикмети померлого, які слід зафіксувати у протоколі. Такі дії активізують пам\’ять впізнаючого і дозволять підвищити ступінь надійності результатів пред\’явлення для впізнання трупа.
За етичними міркуваннями для участі у пред\’явленні для впізнання трупа, якщо це можливо, як понятих доцільно запросити співробітників моргу чи лікарні.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code