Науково-практичний коментар до ст. 282 Кримінального процесуального кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 282 Кримінального процесуального кодексу України

Стаття 282. Відновлення досудового розслідування
1. Зупинене досудове розслідування відновлюється постановою слідчого, прокурора, якщо підстави для його зупинення перестали існувати (підозрюваний видужав, його місцезнаходження встановлено, завершено проведення процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва), а також у разі потреби проведення слідчих (розшукових) чи інших процесуальних дій. Копія постанови про відновлення досудового розслідування надсилається стороні захисту, потерпілому.
2. Зупинене досудове розслідуваний також відновлюється у разі скасування слідчим суддею постанови про зупинення досудового розслідування.
3. Відомості про відновлення досудового розслідування вносяться слідчим, прокурором до Єдиного реєстру досудових розслідувань.
 
Коментар:
1. Із змісту коментованої статті випливає, що рішення про відновлення досудового розслідування може бути прийняте у разі, якщо: 1) підстави для його зупинення, передбачені ч. 1 ст. 280 КПК, перестали існувати; 2) постанова слідчого або прокурора про зупинення досудового розслідування скасована слідчим суддею; 3) є потреба в проведенні слідчих (розшукових) чи інших процесуальних дій. В останньому випадку після проведення необхідних слідчих (розшукових) чи інших процесуальних дій досудове розслідування знову зупиняється. Така ситуація може повторюватися декілька разів.
2. Про відновлення досудового розслідування слідчий за погодженням із прокурором або прокурор виносять умотивовану постанову. У ній зазначаються підстава, за якою досудове розслідування було зупинене, та обставини, у зв\’язку з якими воно підлягає відновленню. Копія постанови про відновлення досудового розслідування надсилається стороні захисту (див. § 3 гл. З КПК) та потерпілому, які мають право її оскаржити слідчому судді.
3. Відомості про відновлення досудового розслідування вносяться слідчим, прокурором до ЄРДР.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code