Науково-практичний коментар до ст. 288 Кримінального процесуального кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 288 Кримінального процесуального кодексу України

Стаття 288. Розгляд питання про звільнення від кримінальної відповідальності
1. Розгляд клопотання прокурора здійснюється у присутності сторін кримінального провадження та потерпілого в загальному порядку, передбаченому цим Кодексом, із особливостями, встановленими цією статтею.
2. Суд зобов\’язаний з\’ясувати думку потерпілого щодо можливості звільнення підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності.
3. Сул своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.
 
4. У разі встановлення судом необґрунтованості клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності суд своєю ухвалою відмовляє у його задоволенні та повертає клопотання прокурору для здійснення кримінального провадження в загальному порядку або продовжує судове провадження в загальному порядку, якщо такс клопотання надійшло після направлення обвинувального акта до суду.
5. Ухвала суду про закриття кримінального провадження та звільнення особи від кримінальної відповідальності може бути оскаржена в апеляційному порядку.
 
Коментар:
1. Цією статтею визначається процесуальний порядок розгляду питання про звільнення особи від кримінальної відповідальності
Коментована стаття передбачає загальний порядок розгляду клопотання прокурора в судовому засіданні, але з певними особливостями, які встановлюються цією статтею. Вони полягають у тому, що розгляд клопотання прокурора здійснюється у присутності сторін кримінального провадження, а також потерпілого.
2. Суд обов\’язково з\’ясовує думку потерпшого стосовно можливості звільнення підозрюваного чи обвинуваченого від кримінальної відповідальності.
3. Якщо суд установлює підстави, передбачені статтями 44-49 КК, він своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності.
4. Коли судом установлюється необґрунтованість клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності, суд своєю ухвалою відмовляє в його задоволенні та повертає клопотання прокурору для здійснення кримінального провадження в загальному порядку.
Якщо таке необґрунтоване клопотання надійшло після направлення обвинувального акта до суду, то він продовжує судове провадження в загальному порядку.
5. На ухвалу суду про закриття кримінального провадження та звільнення особи від кримінальної відповідальності може бути подана апеляція на загальних підставах.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code