Науково-практичний коментар до ст. 307 Кримінального процесуального кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 307 Кримінального процесуального кодексу України

Стаття 307. Рішення слідчого судді за результатами розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора під час досудового розслідування
 
1. За результатами розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора постановляється ухвала згідно з правилами цього Кодексу.
2. Ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути про:
1) скасування рішення слідчого чи прокурора;
2) зобов\’язання припинити дію;
3) зобов\’язання вчинити певну дію;
4) відмову у задоволенні скарги.
3. Ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дію чи бездіяльність слідчого чи прокурора не може бути оскаржена, окрім ухвали про відмову у задоволенні скарги на постанову про закриття кримінального провадження.
 
Коментар:
1. Частина 1 коментованої статті закріплює вимогу щодо форми судового рішення за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора під час досудового розслідування та порядку його ухвалення.
Загальні положення щодо процесуальних рішень розкриває ст. 110 КПК. За правилом ч. 2 ЇЇ судове рішення приймається у формі ухвали або вироку, які мають відповідати вимогам, передбаченим статтями 369, 371-374. Зміст ухвали регламентує ст. 372 КПК, порядок ухвалення – ст. 371.
2. Частина 2 статті встановлює вичерпний перелік рішень слідчого судді, які він може ухвалити за результатами розгляду скарги: скасувати рішення слідчого та прокурора, зобов\’язати їх припинити/ вчинити дію, відмовити у задоволенні скарги.
3. Частина 3 статті забороняє оскарження жодного з рішень слідчого судді, ухваленого ним за результатами розгляду скарги на рішення, дію чи бездіяльність слідчого чи прокурора, окрім рішення про відмову у задоволенні скарги на постанову про закриття кримінального провадження.
За правилом ч. 2 ст. 309 така ухвала слідчого судці про відмову у задоволенні скарги на постанову про закриття кримінального провадження може бути оскаржена в апеляційному порядку.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code