Науково-практичний коментар до ст. 320 Кримінального процесуального кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 320 Кримінального процесуального кодексу України

Стаття 320. Запасний суддя
 
1. У кримінальному провадженні, для проведення якого потрібен значний час, повинен бути призначений запасний суддя, який перебуває в залі судового засідання протягом судового розгляду. Рішення про необхідність призначення запасного судді приймає суд, що здійснюватиме судове провадження, одночасно з призначенням підготовчого судового засідання. Про призначення запасного судді робиться відмітка в журналі судового засідання.
2. Якщо під час судового засідання суддю замінює запасний суддя, судовий розгляд продовжується. Судовий розгляд у такому разі закінчує суд у новому складі.
 
Коментар:
1. Норма КПК про запасного суддю є новелою у кримінальному судочинстві України. Раніше у кримінально-процесуальному законодавстві України містилася норма, яка передбачала можливість залучення до участі у справі запасного народного засідателя (ст. 259 КПК України 1960 р., але вона була виключена на підставі Закону № 3388-УІ від 19.05.2011 р.
Тепер у КПК введено статтю, якою передбачена можливість участі у кримінальному провадженні запасного судді. Ця норма виникла невипадково. Вона має сприяти тому, щоб забезпечити розгляд кримінального провадження, для якого потрібен значний час, у якомога коротший строк. Таким чином законодавець забезпечує реалізацію права особи, передбаченого п. 1 ст. 6 КЗПЛ, щодо проведення судового розгляду у розумний строк. Слід мати на увазі, що для з\’ясування того, чи було судом дотримано вимогу щодо забезпечення судового розгляду у розумний строк, ЄСШІ застосовує декілька критерію, серед яких значне місце посідає поведінка державних органів. Отже, уводячи у чинне кримінальне процесуальне законодавство норму щодо запасного судді, держава в особі її законодавчого органу мала намір таким шляхом запобігти невиправданим затримкам розгляду кримінального провадження, для проведення якого потрібен значний час, у тому разі, якщо суддя, який виконав значний обсяг процесуальних дій, з якихось причин не може продовжувати судовий розгляд.
Вирішальною умовою для призначення запасного судді є такий чинник, як тривалість кримінального провадження. Питання про призначення запасного судді вирішується судом, що здійснюватиме кримінальне провадження. Це питання має вирішуватись одночасно з призначенням підготовчого судового засідання з обов\’язковою відміткою про це у журналі судового засідання.
 
2. Суддя, який є запасним, протягом всього судового розгляду повинен бути присутнім у залі судових засідань, бути знайомим із матеріалами кримінального провадження. Це дає йому змогу у разі вибуття судді замінити його і без зволікань продовжити судовий розгляд та завершити кримінальне провадження прийняттям судового рішення.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code