Науково-практичний коментар до ст. 334 Кримінального процесуального кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 334 Кримінального процесуального кодексу України

Стаття 334. Об\’єднання і виділення матеріалів кримінального провадження
 
1. Матеріали кримінального провадження можуть об\’єднуватися в одне провадження або виділятися в окреме провадження ухвалою суду, на розгляді якого вони перебувають, згідно з правилами, передбаченими статтею 217 цього Кодексу.
2. У разі якщо на розгляд місцевого суду надійшли матеріали кримінального провадження щодо особи, стосовно якої цим судом вже здійснюється судове провадження, воно передається складу суду, що його здійснює, для вирішення питання про їх об\’єднання.
 
Коментар:
1. Підставами для об\’єднання судом матеріалів кримінального провадження є надходження до суду обвинувальних актів щодо однієї особи за вчинення різних кримінальних правопорушень та щодо декількох осіб за вчинення одного і того ж правопорушення. При вирішенні питання про об\’єднання матеріалів кримінального провадження слід враховувати положення ч. 2 ст. 217 КПК щодо неможливості об\’єднання в одне провадження матеріалів досудових розслідувань щодо кримінального проступку та щодо злочину.
Виділення матеріалів досудового розслідування щодо одного або кількох кримінальних правопорушень в окреме провадження можливе у разі обвинувачення однієї особи у вчиненні кількох кримінальних правопорушень або двох чи більше осіб у вчиненні одного чи більше кримінальних правопорушень. Головна умова, яку слід враховувати суду при вирішенні зазначеного питання, – це те, що таке виділення матеріалів досудового розслідування в окреме провадження не повинно негативно вплинути на повноту досудового розслідування та судового розгляду.
2. Загальним правилом розподілу між суддями того чи іншого суду матеріалів кримінального провадження є здійснення такого розподілу за допомогою автоматизованої системи документообігу суду (ст. 35 КПК). Утім ч. 2 коментованої статті передбачено винятки із загальних правил. У разі надходження на розгляд місцевого суду матеріалів кримінального провадження щодо особи, стосовно якої цим судом вже здійснюється судове провадження, воно передається тому складу суду, що його здійснює, для вирішення питання про їх об\’єднання.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code