Науково-практичний коментар до ст. 345 Кримінального процесуального кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 345 Кримінального процесуального кодексу України

Стаття 345. Повідомлення про права і обов\’язки
 
1. Судовий розпорядник роздає особам, які беруть участь у судовому розгляді, пам\’ятку про їхні права та обов\’язки, передбачені цим Кодексом.
2. Після ознайомлення обвинуваченого та інших осіб, які беруть участь у судовому розгляді, з пам\’яткою головуючий з\’ясовує, чи зрозумілі їм їх права та обов\’язки і у разі необхідності роз\’яснює їх.
 
Коментар: 
1. Після вирішення питання відводу (самовідводу) учасників кримінального провадження судовий розпорядник, а за його відсутності секретар судового засідання роздає усім учасникам судового провадження пам\’ятку про їх права та обов\’язки, яка у подальшому зберігається у них, а головуючий надає учасникам судового провадження час для ознайомлення з її змістом. Пам\’ятка має містити, з огляду на процесуальний статус учасника судового провадження, визначені КПК його права та обов\’язки, які він має у кримінальному провадженні в суді першої інстанції.
2. У першу чергу розпорядник вручає пам\’ятку обвинуваченому, а якщо їх декілька, то кожному обвинуваченому окремо, захиснику (захисникам), потім потерпілому, його представникові, цивільному позивачеві, цивільному відповідачеві, представнику цивільного позивача та цивільного відповідача, свідку (свідкам кожному окремо) і його адвокатові, а також перекладачеві, спеціалісту та експертові.
Якщо обвинувачений (підозрюваний), потерпілий, цивільний позивач чи цивільний відповідач є неповнолітньою особою або особою, яка визнана у встановленому законом порядку недієздатною, то вона надається його законному представникові разом із пам\’яткою про права та обов\’язки законного представника обвинуваченого, потерпілого, цивільного позивача чи цивільного відповідача.
Після спливу відведеного головуючим часу для ознайомлення учасників судового провадження із пам\’яткою про їх права та обов\’язки головуючий запитує, чи зрозумілі сторонам та іншим учасникам судового провадження їхні права та обов\’язки та у разі необхідності, за наявності питань щодо змісту пам\’ятки, додатково роз\’яснює їх.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code