Науково-практичний коментар до ст. 367 Кримінального процесуального кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 367 Кримінального процесуального кодексу України

Стаття 367. Таємниця наради суддів
1. Під час ухвалення вироку ніхто не мас права перебувати в парадній кімнаті, крім складу суду, який здійснює судовий розгляд.
2. Суд вправі перервати нараду лише для відпочинку з настанням нічного часу. Під час перерви судді не можуть спілкуватися з особами, які брали участь у кримінальному провадженні.
3. Судді не мають права розголошувати хід обговорення та ухвалення вироку в нарадчій кімнаті.
4. Постановлення ухвали суду в нарадчій кімнаті здійснюється відповідно до правил, передбачених цією статтею.
 
Коментар:
1. Таємниця нарадчої кімнати є однією із гарантій незалежності та неупередженості суду, підкорення його лише закону та забезпечення необхідних умов для повного і правильного вирішення всіх питань, обов\’язкових для постановлення законного та обґрунтованого рішення. Для забезпечення таємниці нарадчої кімнати ніхто не має права бути присутнім у ній, крім складу суду, який здійснює судовий розгляд. Забороняється не лише перебувати, але й тимчасово входити до нарадчої кімнати. Така заборона поширюється не лише на учасників судового провадження, але й на інших учасників кримінального провадження. Під час ухвалення вироку (перебування складу суду в нарадчій кімнаті) інші справи цим судом чи суддями розглядатися не можуть.
2. Судді, а також присяжні при здійсненні судового провадження судом присяжних, які перебувають у нарадчій кімнаті, не мають права залишати її до постановлення судового рішення, за винятком випадку перерви наради з настанням нічного часу. У зв\’язку із цим не є порушенням таємниці наради вихід суду до нарадчої кімнати в п\’ятницю та оголошення рішення в понеділок. Під час перерви для запобігання впливу на прийняття судового рішення судді, у тому числі й присяжні, у разі здійснення судового провадження судом присяжних не можуть спілкуватися з учасниками кримінального провадження. Порушення таємниці нарадчої кімнати може бути підставою для скасування рішення суду судом апеляційної та касаційної інстанції, зокрема, у випадку, коли таке порушення процесуального закону перешкодило чи могло перешкодити суду ухвалити законне та обґрунтоване судове рішення.
3. Судді, а також присяжні при здійсненні судового провадження судом присяжних не мають права розголошувати хід обговорення питань, які вони мають вирішити, ухвалюючи вирок, та самого ухвалення вироку в нарадчій кімнаті, у тому числі радитись будь з ким у кримінальному провадженні, що розглядається, розголошувати думки інших суддів із питань, передбачених ч. 1 ст. 368 КПК, спілкуватися з учасниками судового провадження та іншими учасниками кримінального провадження.
4. Правила таємниці наради суддів, передбачені коментованою статтею, застосовуються й при постановленні ухвал у нарадчій кімнаті, зокрема ухвали про застосування чи відмову в застосуванні примусових заходів медичного або виховного характеру, про закриття кримінального провадження та звільнення особи від кримінальної відповідальності тощо. Зазначимо, що ухвали, постановлені без виходу до нарадчої кімнати (на місці), відповідно до ч. 4 ст. 371 КПК заносяться секретарем судового засідання в журнал судового засідання, наприклад, при вирішенні питань, пов\’язаних ЗІ звільненням присяжних від участі в розгляді кримінального провадження, а також із самовідводом і відводом присяжних, за винятком випадку, коли вихід до нарадчої кімнати буде визнаний судом необхідним (ч. 5 ст. 387 КПК).

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code