Науково-практичний коментар до ст. 389 Кримінального процесуального кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 389 Кримінального процесуального кодексу України

Стаття 389. Недопустимість незаконного впливу на присяжного
1. Прокурору, обвинуваченому, потерпілому та іншим учасникам кримінального провадження протягом усього супового розгляду забороняється спілкуватися з присяжними інакше, ніж у порядку, передбаченому цим Кодексом.
 
Коментар:
1. Присяжний під час судового розгляду, виступаючи як суддя, повинен об\’єктивно та неупереджено виконувати свої обов\’язки, при вирішенні питань керуватися законом, своїм внутрішнім переконанням і совістю, як личить вільному громадянину і справедливій людині (про що і склав присягу (ст. 388 КПК)). Тому на нього забороняється будь-який вплив із боку сторін або інших учасників судового розгляду.
Спілкування учасників судового розгляду відбувається виключно в судовому засіданні шляхом постановлення запитань і відповідей на них. Під час відбору присяжного учасники судового розгляду ставлять питання йому, а в процесі судового провадження він має право ставити запитання таким учасникам.
Така норма повинна поширюватися як на основних, так і на запасних присяжних.
Кожна сторона або учасники кримінального провадження можуть впливати на свідомість присяжного своїми аргументами лише у залі судового засідання. Будь-який інший вплив (щодо самого присяжного, його рідних, близьких, майна тощо), який змусить присяжного змінити свою точку зору з приводу того, що відбувається у залі засідання, є незаконним, і тягне за собою встановлену законодавством України відповідальність (статті 376-379 КК: втручання в діяльність судових органів; погроза або насильство щодо судді, народного засідателя чи присяжного; умисне знищення або пошкодження майна судді, народного засідателя чи присяжного; посягання на життя судді, народного засідателя чи присяжного у зв\’язку з їх діяльністю, пов\’язаною зі здійсненням правосуддя), а також ст. 185\’ КУпАП: прояв неповаги до суду.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code