Науково-практичний коментар до ст. 390 Кримінального процесуального кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 390 Кримінального процесуального кодексу України

Стаття 390. Усунення присяжного
 
1. Присяжний може бути усунутий від подальшої участі в судовому розгляді кримінального провадження у таких випадках:
1) у разі невиконання присяжним обов\’язків, передбачених частиною другою статті 386 цього Кодексу;
2) за наявності обгрунтованих підстав вважати, що присяжний у результаті незаконного впливу втратив неупередженість, необхідну для вирішення питань кримінального провадження відповідно до закону.
2. Присяжний маже бути усунутий від подальшої участі в судовому розгляді кримінального провадження за ініціативою головуючою рішенням більшості від складу суду присяжних, яке приймається в парадній кімнаті та оформлюється вмотивованою ухвалою.
3. У разі усунення присяжного до складу суду включається запасний присяжний, після чого судовий розгляд продовжується, або, у разі відсутності запасного присяжного, здійснюється відбір нового присяжного в порядку, передбаченому цим параграфом, після чого судове провадження розпочинається з початку.
 
Коментар:
1. Присяжний може бути усунутий від подальшої участі в судовому розгляді кримінального провадження у певних випадках: невиконання ним обов\’язків, передбачених частиною другою статті 386 КПК; фактично за порушення присяги (за наявності обґрунтованих підстав вважати, що він у результаті незаконного впливу втратив неупередженість, необхідну для вирішення питань кримінального провадження відповідно до закону).
Коментований КПК не визначає окремо порядок усунення від участі в судому розгляді присяжного за його ініціативою у зв\’язку з неможливістю виконувати обов\’язки присяжного через поважні причини (хвороба, вагітність тощо). Тому в цьому випадку необхідно керуватися загальними правилами усунення присяжних шляхом прийняття рішення більшістю від складу суду та оформлення мотивованою ухвалою.
2. У кожному випадку порушення питання про усунення присяжного від подальшої участі в судовому розгляді кримінального провадження відбувається за ініціативою головуючого.
Для прийняття такого рішення суд видаляється в нарадчу кімнату. Рішення про усунення присяжного приймається більшістю від складу суду та оформлюється вмотивованою ухвалою.
Як видається, це рішення має прийматися всім складом суду (аналогічно як і про відвід суду – ч. 1 ст. 81 цього Кодексу). Тому присяжний, усунення якого ініціюється, також бере участь у голосуванні.
 
3. Якщо рішення позитивне і присяжного усунуто зі складу суду, його місце займає запасний присяжний. У даному випадку судовий розгляд продовжується. Якщо запасний присяжний відсутній, обрання нового присяжного відбувається за правилами, визначеними ст 387 КПК Після обрання у такому випадку трьох присяжних (один -основний, два – запасні) судовий розгляд розпочинається спочатку.
Якщо відбувається заміна основного присяжного запасним, то додатково відбір запасних присяжних не проводиться.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code