Науково-практичний коментар до ст. 449 Кримінального процесуального кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 449 Кримінального процесуального кодексу України

Стаття 449. Порядок подання заяви про перегляд судового рішення
 
1. Заява про перегляд судового рішення подасться до Верховного Суду України через Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ. До заяви додаються:
1) копії заяви відповідно до кількості учасників судового провадження (крім випадку, якщо заява подасться особою, яка тримається під вартою);
2) копії судових рішень, про перегляд яких подано заяву;
3) копи різних за змістом судових рішень, в яких мас місце неоднакове застосування судом касаційної інстанції одних і тих самих норм закону України про кримінальну відповідальність щодо подібних суспільно небезпечних діянь, якщо заява про перегляд судових рішень подасться з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої статті 445 цього Кодексу;
4) копія рішення міжнародної судової установи, юрисдикція якої визнана Україною, або клопотання про витребування такої копії рішення, якщо її немає у розпорядженні особи, яка подає заяву, – якщо заява про перегляд судових рішень подається з підстави, передбаченої пунктом 2 частини першої статті 445 цього Кодексу.
 
Коментар: 
1. Перегляд ВСУ судових рішень у кримінальних справах відповідно до гл. 33 КПК відбувається тільки у випадку допущення ВССУ кримінальної справи до провадження.
Під час вирішення питання про допущення кримінальної справи до провадження колегія у складі п\’яти суддів ВССУ фактично перевіряє виконання і дотримання особами, уповноваженими на подання заяви про перегляд ВСУ рішень касаційної інстанції у кримінальних справах, вимог КПК щодо формального, строкового і змістовного характеру заяви.
Особа, яка звернулася із заявою, повинна додати до неї належним чином завірені копії відповідних судових рішень, в яких має місце неоднакове застосування судом касаційної інстанції одних і тих самих норм закону України про кримінальну відповідальність щодо подібних соціально небезпечних діянь, якщо заява подана з підстави, передбаченої п. 1 ч. 1 ст. 445 КПК, та копію судового рішення міжнародної судової установи або клопотання про її витребування, якщо її немає у особи, яка подає заяву, з підстави, передбаченої п. 2 ч. 1 ст. 445 КПК.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code