Науково-практичний коментар до ст. 495 Кримінального процесуального кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 495 Кримінального процесуального кодексу України

Стаття 495. Тимчасове видалення неповнолітнього обвинуваченого із залу судового засідання
1. Суд, вислухавши думку прокурора, захисника і законного представника неповнолітнього обвинуваченого, має право своєю ухвалою видалити його із залу судового засідання на час дослідження обставин, що можуть негативно вплинути на нього.
2. Після повернення неповнолітнього обвинуваченого головуючий знайомить його з результатами дослідження обставин, проведеного за його відсутності, і надає йому можливість поставити запитання особам, які були допитані за його відсутності.
 
Коментар:
1. Неповнолітній обвинувачений має право бути присутнім у судовому засіданні і брати активну участь у судовому розгляді справи, у дослідженні обставин, які підлягають встановленню у кримінальному провадженні щодо нього (про процесуальні права обвинуваченого та ці обставини див. статті 91 і 485 КПК). Зазначені права мають істотне значення для визначення змісту низки засад кримінального провадження, зокрема, презумпції невинуватості (ст. 17 КПК), забезпечення права на захист (ст. 20 КПК), доступу до правосуддя (ст. 21 КПК), змагальності сторін (ст. 22 КПК). Тому законодавець покладає на суд обов\’язок забезпечення присутності обвинуваченого у судовому засіданні. Згідно зі ст 323 КПК, якщо обвинувачений, до якого не застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, не прибув за викликом у судове засідання, суд відкладає судовий розгляд, призначає дату нового засідання і вживає заходів до забезпечення його прибуття до суду. Крім того, суд має право постановити ухвалу про привід обвинуваченого та ухвалу про накладення на нього грошового стягнення в порядку, передбаченому главами 11 та 12 КПК.
Тимчасове видалення неповнолітнього обвинуваченого із залу судового засідання є винятком із зазначеного загального положення про його обов\’язкову участь у судовому засіданні. Суд має право видалити неповнолітнього із залу судового засідання як зі своєї ініціативи, так і з ініціативи учасників судового розгляду, уважно вислухавши думку прокурора, захисника, законного представника неповнолітнього обвинуваченого і, упевнившись у тому, що присутність неповнолітнього обвинуваченого під час з\’ясування певних обставин кримінального провадження може негативно вплинути на нього. Про своє рішення суд виносить мотивовану ухвалу.
Під обставинами, що можуть негативно вплинути на неповнолітнього обвинуваченого, необхідно розуміти, зокрема, дані, що компрометують його батьків, учителів, вихователів, відомості про інтимні сторони життя осіб, які є учасниками кримінального провадження.
2. Після повернення неповнолітнього до залу судового засідання головуючий, надаючи неповнолітньому можливість поставити запитання особам, які були допитані за його відсутності, має вжити заходів, щоб під час цих запитань і відповідей не були розголошені обставини, для недопущення розголошення яких неповнолітнього було видалено із залу судового засідання.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code