Науково-практичний коментар до ст. 497 Кримінального процесуального кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 497 Кримінального процесуального кодексу України

Стаття 497. Порядок застосування до неповнолітнього обвинуваченого примусових заходів виховного характеру.
1. Якщо під досудового розслідування середньої тяжкості без застосування кримінального покарання, він складає клопотання про застосування до неповнолітнього обвинуваченого примусових заходів виховного характеру і надсилає його до суду.
2. З підстав, передбачених частиною першою цієї статті, клопотання про застосування до неповнолітнього обвинуваченого примусових заходів виховного характеру може бути складене і надіслане до суду за умови, що неповнолітній обвинувачений та його законний представник проти цього не заперечують.
3. Під час судового розгляду суд за наявності підстав, передбачених частиною першою цієї статті, може прийняти рішення про застосування до неповнолітнього обвинуваченого примусових заходів виховного характеру, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.
 
Коментар:
1. Залежно від змісту і достатності зібраних під час досудового розслідування доказів щодо підозрюваного прокурор може звернутися до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру (ч. 1 ст. 290 КПК).
Прокурор складає клопотання про застосування до неповнолітнього примусових заходів виховного характеру, якщо під час досудового розслідування зібрано достатньо доказів, які вказують на те, що:
-неповнолітнім вперше вчинено кримінальний проступок, злочин невеликої тяжкості або необережний злочин середньої тяжкості;
– неповнолітнього можна виправити без застосування кримінального покарання;
– неповнолітнього можна виправити шляхом застосування до нього примусового заходу виховного характеру.
Про класифікацію злочинів (кримінальних правопорушень) див. ст. 12 КК.
Клопотання прокурора про застосування примусового заходу виховного характеру за своїм змістом має відповідати вимогам ст. 291 КПК щодо змісту обвинувального акта, а також містити інформацію про захід виховного характеру, який пропонується застосувати (ст. 292 КПК).
2. До складання клопотання про застосування до неповнолітнього примусового заходу виховного характеру прокурор повинен з\’ясувати, чи не заперечують проти складання клопотання і передання його до суду неповнолітній підозрюваний і Його законний представник. За наявності заперечення з боку хоча б одного з них прокурор, за відсутності підстав для закриття даного кримінального провадження (ст. 284 КПК), має скласти щодо неповнолітнього обвинувальний акт або затвердити обвинувальний акт, складений слідчим, і передати його з реєстром матеріалів досудового розслідування та іншими додатками до суду (ст. 291 КПК).
Одночасно з переданням клопотання про застосування примусового заходу виховного характеру до суду прокурор згідно зі ст. 293 КПК під розписку має вручити копії клопотання та реєстру матеріалів досудового розслідування підозрюваному, його захиснику, законному представнику.
3. Про види примусових заходів виховного характеру, які може застосувати суд, див. ч. 2 ст. 105 КК.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code