Науково-практичний коментар до ст. 500 Кримінального процесуального кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 500 Кримінального процесуального кодексу України

Стаття 500. Порядок судового розгляду
 
1. Судовий розгляд здійснюється в судовому засіданні за участю прокурора, законного представника, захисника та представників служби у справах дітей і кримінальної міліції у справах дітей, якщо вони з\’явилися або були викликані в судове засідання, згідно із загальними правилами цього Кодексу.
2. Судовий розгляд завершується постановленням ухвали про застосування примусових заходів виховного характеру або про відмову в їх застосуванні.
 
Коментар:
1. Суд може своєю мотивованою ухвалою прийняти рішення про здійснення судового розгляду щодо неповнолітнього у закритому судовому засіданні впродовж усього судового провадження або його окремої частини (ч. 2 ст. 27 КПК).
Про участь законного представника у судовому розгляді щодо неповнолітнього див. ст. 488 КПК.
У виняткових випадках, коли участь законного представника може зашкодити інтересам неповнолітнього, суд повинен своєю ухвалою обмежити її відповідною частиною судового засідання або зовсім усунути певну особу від участі у розгляді справи і допустити замість неї іншого законного представника (див. п. 15 ППВСУ від 15 травня 2006 р, № 2 \”Про практику розгляду судами справ про застосування примусових заходів виховного характеру\”).
Про участь у судовому розгляді щодо неповнолітніх представників служби у справах дітей та кримінальної міліції у справах дітей див. ст. 496 КПК та коментар до неї.
У судовому засіданні представники цих органів, зокрема, висловлюють думку про те, який саме примусовий захід виховного характеру буде в конкретному випадку найбільш ефективним.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code