Науково-практичний коментар до ст. 521 Кримінального процесуального кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 521 Кримінального процесуального кодексу України

Стаття 521. Строк звернення із клопотанням про арешт тимчасово вилученого майна
 
1. Клопотання прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подане не пізніше наступного робочого дня після доставлення на територію України особи, затриманої в дипломатичному представництві, консульській установі, на судні України, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено.
 
Коментар:
1. Тимчасовим вилученням майна є фактичне позбавлення підозрюваного права володіти, користуватися та розпоряджатися ним до вирішення питання про арешт майна або його повернення.
Майно затриманого може вилучатися службовими особами, уповноваженими на проведення процесуальних дій, передбачених ч. 2 ст. 520 КПК.
За загальним правилом клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше воно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено.
Водночас із цього правила є виняток. Він полягає в тому, що службові особи, що перелічені в ч. 1 ст. 519 КПК, зобов\’язані відразу після прибуття на територію України, але не пізніше наступного робочого дня після доставлення на територію України особи, затриманої в дипломатичному представництві, консульській установі, на українському судні, передати матеріали кримінального провадження (документи, складені за результатами процесуальних та слідчих дій) та тимчасово вилучене майно відповідному прокурору.
Прокурор, що здійснює процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, після отримання зазначених матеріалів та тимчасово вилученого майна звертається до слідчого судді з клопотанням про арешт майна або виносить постанову про повернення особі, у якої воно вилучено, у разі, якщо він визнає таке вилучення безпідставним. Недотримання прокурором термінів подання клопотання про арешт майна є підставою для обов\’язкового повернення майна особі, у якої воно вилучено.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code