Науково-практичний коментар до ст. 522 Кримінального процесуального кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 522 Кримінального процесуального кодексу України

Стаття 522. Строк законного затримання особи
1. Керівник дипломатичного представництва чи консульської установи України має право затримати особу на необхідний строк, але не більше ніж на сорок вісім годин, і зобов\’язаний надати затриманій особі доступ до отримання правової допомоги.
 
Капітан судна України мас право затримати особу на строк, необхідний для її доставлення на територію України.
2. Службові особи, передбачені частиною першою цієї статті, зобов\’язані забезпечити доставлення затриманої особи до підрозділу органу державної влади на території України, уповноваженого на тримання затриманих осіб, і повідомлення про факт законного затримання слідчому органу досудового розслідування за місцем проведення досудового розслідування в Україні.
 
Коментар:
1. Строк законного затримання особи на території дипломатичного представництва чи консульської установи України визначено у ч. 1 ст. 522 КПК, він становить 48 годин. Цей строк обчислюється з дотриманням вимог ст. 115 КПК.
Відповідно до ст. 211 КПК строк затримання особи без ухвали слідчого судді, суду не може перевищувати 72 годин від моменту затримання.
Водночас знаходження судна за межами території України може стати об\’єктивною перешкодою для дотримання цього строку. Для капітана повітряного, морського та річкового судна, що знаходиться за межами нашої держави, потрібен час для доставлення такої особи в Україну. В такому разі строк її затримання без ухвали суду не має перевищувати 72 годин від моменту доставлення такої особи на територію України.
Забезпечення доступу до отримання правової допомоги особі, затриманої керівником дипломатичного представництва чи консульської установи України за межами нашої держави, може полягати у: роз\’ясненні їй прав, передбачених статтями 20,42 та ч. 4 ст. 208 КПК; наданні можливості визначитися із захисником; забезпеченні участі обраного або призначеного захисника у кримінальному провадженні шляхом Його інформування про факт затримання конкретної особи, місце її знаходження, час, місце проведення процесуальних та слідчих дій за наявності такої можливості; забезпеченні засобами зв\’язку для спілкування із захисником; неперешкоджанні зустрічі затриманого із захисником; роз\’ясненні порядку здійснення кримінального провадження в Україні та, на підставі КПК, за її межами тощо.
2. До закінчення передбачених ст. 522 КПК строків затримання уповноважена службова особа, визначена ч. 1 цієї статті, зобов\’язана вжити заходів щодо доставлення затриманого до підрозділу органу державної влади на території України, уповноваженого на тримання затриманих осіб, повідомити орган досудового розслідування, до підслідності якого належить вчинений злочин, про факт затримання підозрюваної особи, місце її знаходження та передати матеріали кримінального провадження для подальшого вирішення питання про обрання запобіжного заходу або звільнення такої особи.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code