Науково-практичний коментар до ст. 524 Кримінального процесуального кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 524 Кримінального процесуального кодексу України

Стаття 524. Умови відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження
1. Відновленню підлягають втрачені матеріали в тому кримінальному провадженні, яке завершилося ухваленням вироку суду.
 
Коментар:
1. Матеріалами кримінального провадження є документи, інші матеріали, надані суду під час судового провадження його учасниками, судові рішення та інші документа і матеріали, що мають значення для цього кримінального провадження, які долучаються до обвинувального акта (клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності) (ч. 1 ст. 317 КПК).
Під втратою матеріалів кримінального провадження слід розуміти виключення можливості отримувати з таких матеріалів інформацію, що відображає хід досудового розслідування та результати судового розгляду внаслідок процесів фізичного впливу на систему процесуальних документів.
Матеріали кримінального провадження можуть бути втрачені повністю (коли знищені або втрачені всі матеріали) або частково (коли втрачено окремі матеріали), з об\’єктивних (стихійне лихо, пожежа, повінь тощо) або суб\’єктивних (умисне пошкодження, викрадення тощо) причин.
Крім того, матеріали кримінального провадження можуть бути втрачені внаслідок неправомірних дій (умисне пошкодження).
Потрібно також зауважити, що порядок та строки зберігання матеріалів справ Урегульовано Інструкцією про порядок передання до архіву суду, зберігання в ньому, відбору та передання до державних архівів судових справ та документів діяльності суду (затверджена наказом Державної судової адміністрації України від 14 липня 2003 р. № 277) та Переліком судових справ і документів, що утворюються в діяльності суду, із зазначенням строків зберігання (затверджений наказом Державної судової адміністрації України від 11 лютого 2010 р. № 22).
Виходячи зі змісту цієї статті обов\’язковою умовою відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження є лише наявність вироку суду (див. також ст. 373 КПК).
 
Вирок – це процесуальне рішення суду, у якому вирішується обвинувачення по суп. Чинним кримінальним процесуальним законом встановлюється два види вироків: виправдувальний та обвинувальний.
Коментована стаття не визначає серед обов\’язкових умов відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження набрання вироком законної сили.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code