Науково-практичний коментар до ст. 531 Кримінального процесуального кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 531 Кримінального процесуального кодексу України

Стаття 531. Судове рішення
1. На підставі зібраних і перевірених матеріалів суд постановляє ухвалу про відновлення матеріалів втраченого кримінального провадження повністю або в частині, яку, на його думку, необхідно відновити.
2. У рішенні суду про відновлення матеріалів втраченого кримінального провадження зазначається, на підставі яких конкретно доказів, поданих суду і досліджених у судовому засіданні з участю всіх учасників судового провадження, суд вважає установленим зміст відновленого судового рішення, наводяться висновки суду про доведеність того, які докази досліджувалися судом і які процесуальні дії вчинялися.
3. За недостатності зібраних матеріалів для точного відновлення матеріалів втраченого кримінального провадження суд ухвалою закриває розгляд заяви про відновлення матеріалів втраченого кримінального провадження і роз\’яснює учасникам судового провадження право на повторне звернення з такою самою заявою за наявності необхідних документів.
4. Строк зберігання матеріалів кримінального провадження не має значення для вирішення заяви про їх відновлення.
 
Коментар:
1. За результатами судового розгляду суд постановляє ухвалу про повне або часткове відновлення матеріалів втраченого кримінального провадження, яка має відповідати вимогам ст. 370 КПК. При прийнятті рішення про часткове відновлення матеріалів втраченого кримінального провадження суд відповідно його мотивує та з\’ясовує, чи вирішить воно по суті заяву, за якою відкрито провадження.
2. Приймаючи процесуальне рішення у формі ухвали, суд викладає у її змісті суть та перелік одержаних і досліджених доказів, свідчення допитаних учасників судового провадження, на підставі яких зміст відновленого провадження суд вважає установленим, та мотивовані висновки про доведеність того, які докази досліджував суд і які процесуальні дії вчинялися при винесенні вироку за втраченим кримінальним провадженням.
3. Суд ухвалою закриває розгляд заяви про відновлення матеріалів втраченого кримінального провадження і роз\’яснює сторонам право на повторне звернення з такою самою заявою за наявності необхідних документів, якщо недостатньо зібрано матеріалів для точного відновлення матеріалів втраченого кримінального провадження. В ухвалі суд вказує, відсутність яких саме документів перешкоджає точному відновленню матеріалів та недостатність зібраних.
4. Порядок та строки зберігання матеріалів справ урегульовано затвердженим наказом Державної судової адміністрації України \”Переліком судових справ і документів, що утворюються в діяльності суду, із зазначенням строків зберігання\” від 11 лютого 2010 р. № 22. Тому, враховуючи, що предметом звернення є відновлення матеріалів кримінального провадження, а причиною – їх втрата, складені згідно із зазначеним наказом документи враховуються судом як можливі джерела матеріалів для відновлення провадження, оскільки вирок уже було постановлено, і в подальшому втрачені матеріали знаходилися у віданні суду. При відновленні матеріалів кримінального провадження суд не повинен буквально трактувати положення ст. 529 КПК, які обмежують одержання відомостей та копій відповідних процесуальних документів, що стосуються відновлюваних матеріалів, лише від прокурора.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code