Науково-практичний коментар до ст. 533 Кримінального процесуального кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 533 Кримінального процесуального кодексу України

Стаття 533. Наслідки набрання законної сили судовим рішенням
1. Вирок або ухвала суду, які набрали законної сили, обов\’язкові для осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні, а також для усіх фізичних та юридичних осіб, органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх службових осіб, і підлягають виконанню на всій території України.
 
Коментар:
1. Судовому рішенню у кримінальному провадженні, що набрало законної сили, притаманна ознака обов\’язковості, тобто воно є обов\’язковим для всіх державних і громадських підприємств, установ та організацій, службових осіб і громадян, яких воно стосується, підлягає виконанню на всій території України. Не допускається повторний розгляд кримінального провадження щодо тієї самої особи за тим самим обвинуваченням, за яким особа вже була засуджена або виправдана, якщо вирок набрав законної сили, а також повторне обговорення і вирішення заново зазначених у вироку фактів і висновків.
Обвинувачений зобов\’язаний відбути призначене йому вироком покарання, відшкодувати завдані його діянням збитки, а також виконати судове рішення з інших питань, що його стосуються. За ухилення особи від відбування покарання настає кримінальна відповідальність (статті 389,390,393,394 КК).
Судове рішення у кримінальному провадженні, яке набрало законної сили, характеризується преюдиціальністю. Це означає, що обставини, викладені у ньому, немає необхідності доводити й не можна спростовувати під час розгляду інших проваджень. Зокрема, вирок чи ухвала про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, що набрали чинності, обов\’язкові для суду, який вирішує інше кримінальне провадження або розглядає справу про цивільно-правові наслідки діяння особи, щодо якої постановлено вирок, з питань, чи мало місце це діяння і чи вчинила його ця особа.
Обов\’язковість виконання судового рішення забезпечується державою. За умисне невиконання службовою особою судового рішення, що набрало законної сили, або перешкоджання його виконанню у ст. 382 КК встановлена кримінальна відповідальність.
Виправдувальний вирок, який набрав чинності, зобов\’язує фізичних і юридичних осіб вважати виправданого невинним у вчиненні кримінального правопорушення за пред\’явленим обвинуваченням. Суд, що виправдав обвинуваченого, зобов\’язаний роз\’яснити йому порядок відновлення його порушених прав.
Питання про виконання судових рішень щодо обвинувачених, які перебувають на території іншої держави, вирішується відповідно до договору про правову допомогу, укладеного з цією державою.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code