Науково-практичний коментар до ст. 569 Кримінального процесуального кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 569 Кримінального процесуального кодексу України

Стаття 569. Контрольована поставка
 
1. Слідчий органу досудового розслідування України у разі виявлення ним контрабандної поставки при проведенні процесуальних дій, у тому числі за запитом про міжнародну правову допомогу, мас право не вилучати її з місця закладки або транспортування, а за домовленістю з компетентними органами держави, куди її адресовано, безперешкодно пропустити її через митний кордон України з метою виявлення, викриття та документування злочинної діяльності міжнародних злочинних організацій.
2. Про виявлення контрабандної поставки згідно з правилами цього Кодексу складається протокол, який направляється компетентному органу держави, на територію якої пропущено контрольовану поставку, а в разі одержання таких матеріалів від відповідних органів іншої держави вони долучаються до матеріалів досудового розслідування.
 
Коментар: 
1. Контрольована поставка може мати місце як на підставі виконання запиту про міжнародну правову допомогу, так і внаслідок безпосереднього виявлення слідчим ознак відповідного злочину.
Згідно зі ст. 201 КК контрабанда – це переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю культурних цінностей, отруйних, сильнодіючих, вибухових речовин, радіоактивних матеріалів, зброї та боєприпасів (крім гладкоствольної мисливської зброї та бойових припасів до неї), а також спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації.
2. Контрольована поставка оформлюється відповідним протоколом. Зміст такого протоколу має відповідати вимогам статей 104-105 КПК. При направленні такого протоколу до компетентного органу іноземної держави він повинен бути підписаний та скріплений гербовою печаткою органу досудового розслідування.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code