Науково-практичний коментар до ст. 570 Кримінального процесуального кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 570 Кримінального процесуального кодексу України

Стаття 570. Прикордонне переслідування
1. У разі проведення компетентними органами України прикордонного переслідування особи, яка вчинила незаконне переміщення через державний кордон України, проводиться розслідування її незаконної діяльності на території України згідно з вимогами цього Кодексу.
2. Матеріали кримінального провадження щодо документування незаконної діяльності зазначеної особи на території України згідно з міжнародними договорами про прикордонне переслідування передаються відповідним органам держави, де цю особу притягнуто до кримінальної відповідальності, а в разі одержання таких матеріалів від відповідних органів іншої держави вони долучаються до матеріалів досудового розслідування.
 
Коментар:
1. Незаконним переміщення слід вважати діяння, передбачені ст. 201 КК \”Контрабанда\”, ст. 305 КК \”Контрабанда наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів чи прекурсорів або фальсифікованих лікарських засобів\”, ст. 332 КК \”Незаконне переправлення осіб через державний кордон України\”.
Правовий режим державного кордону України регулюється Законом України \”Про державний кордон\” від 4 листопада 1991 р. № 1777-ХП. Згідно зі ст. 1 цього Закону державним кордоном України є лінія і вертикальна поверхня, що проходить по цій лінії, які визначають межі території України – суші, вод, надр, повітряного простору.
2. Особливістю прикордонного переслідування є те, що воно може розпочатися не на підставі запиту іноземної держави про міжнародну правову допомогу, а відповідно до норм КПК. Запит про міжнародну правову допомогу у цьому випадку служить юридичною підставою для передачі матеріалів кримінального провадження щодо документування незаконної діяльності зазначеної особи на території України згідно з міжнародними договорами про прикордонне переслідування. Такий самий порядок передбачений і для одержання таких матеріалів від відповідних органів іншої держави.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code