Науково-практичний коментар до ст. 580 Кримінального процесуального кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 580 Кримінального процесуального кодексу України

Стаття 580. Особливості тримання під вартою
 
1. Рішення компетентного органу Іноземної держави про взяття особи під варту або призначення їй покарання у виді позбавлення волі є підставою для тримання осіб під вартою на території України, які:
1) транзитно перевозяться територією України;
2) тимчасово видані в Україну.
2. Період тримання особи під вартою на території України на підставі рішення компетентного органу іноземної держави під час тимчасової видачі не зараховується такій особі у строк відбування покарання, призначеного за вироком суду України.
 
Коментар: 
1. Виходячи зі змісту коментованої статті, під час транзитного перевезення та тимчасової видачі до особи не застосовується запобіжний захід у виді тримання під вартою, адже її тримають під вартою на території України на підставі рішення компетентного органу іноземної держави, яка її видала (рішення про взяття під варту або вирок суду).
2. Строк тримання під вартою цієї особи на території України не зараховується в строк відбуття покарання, призначеного вироком суду України, тому що цей строк зараховується в строк відбуття покарання чи тримання під вартою в іноземній державі (ст. 580 КПК). Адже таке зарахування не передбачено нормами КПК та безпідставно сприяє необґрунтованому пом\’якшенню кримінально-правового становища засуджених, оскільки в таких випадках час відбування покарання за вироками іноземних держав фактично зараховується Й у строк покарання, визначеного судами України.
Саме тому під час призначення покарання суд у вироку визначає початком строку відбуття покарання не календарну дату, а момент затримання особи в іноземній державі з метою подальшої екстрадиції для виконання вироку в Україні.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code