Науково-практичний коментар до ст. 586 Кримінального процесуального кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 586 Кримінального процесуального кодексу України

Стаття 586. Припинення тимчасового арешту або запобіжного засобу
 
1. Тимчасовий арешт або запобіжний засіб припиняється у разі, якщо:
1) центральний орган України в передбачені міжнародним договором України строки не отримав запит про видачу особи (екстрадицію);
2) під час екстрадиційної перевірки встановлено обставини, за наявності яких видача особи (екстрадиція) не здійснюється;
3) компетентний орган іноземної держави відмовився вимагати видачу особи;
4) центральним органом України прийнято рішення про відмову у видачі особи (екстрадиції).
2. Скасування тимчасового арешту або запобіжного заходу здійснюється прокурором Автономної Республіки Крим, області, міст Києва і Севастополя або його заступником за дорученням (зверненням) центрального органу України, а у випадку, передбаченому пунктом 2 частини першої цієї статті, за погодженням з відповідним центральним органом України. Копія постанови про скасування тимчасового арешту або запобіжного заходу надсилається уповноваженій службовій особі місця ув\’язнення, слідчому судді, який приймав рішення про застосування тимчасового арешту або запобіжного заходу, а також особі, щодо якої застосовувався запобіжний захід, не пов\’язаний із триманням під вартою.
 
Коментар:
1. У випадку неотримання центральним органом України запиту про видачу особи (екстрадицію) застосування тимчасового арешту припиняється зі сплином відповідних строків, визначених міжнародними багатосторонніми договорами України, міжнародними двосторонніми договорами України, а у разі відсутності відповідного міжнародного договору тимчасовий арешт припиняється через сорок днів з моменту затримання (ч. 1ст. 583 КПК).
Тимчасовий арешт або запобіжний захід припиняється, якщо під час екстрадиційної перевірки, проведеної в порядку ст. 587 КПК, встановлено обставини, передбачені ст. 589 КПК.
Якщо центральним органом України отримано відмову щодо видачі особи від компетентного органу іноземної держави, то тимчасовий арешт або запобіжний захід припиняється.
Якщо після виявлення обставин, передбачених ст. 589 КПК, центральним органом України прийнято рішення про відмову у видачі особи (екстрадиції), це також тягне за собою припинення тимчасового арешту або запобіжного заходу.
 
2. Ініціатором скасування тимчасового арешту чи запобіжного заходу за наявності обставин, передбачених ч. 1 коментованої статті, може бути:
1) прокурор Автономної Республіки Крим, області, міст Києва і Севастополя або його заступник при прийнятті такого рішення самостійно;
2) центральний орган України, при дорученні (зверненні) такого питання прокурору Автономної Республіки Крим, області, міст Києва і Севастополя.
Скасування тимчасового арешту або запобіжного заходу відбувається на підставі винесення прокурором Автономної Республіки Крим, області, міст Києва і Севастополя або його заступником відповідної постанови, зміст та форма якої повинні відповідати вимогам ст. 110 КПК. Причому постанову про скасування тимчасового арешту або запобіжного заходу, винесену за наслідками екстрадиційної перевірки, слід погоджувати з центральним органом України, який доручив її проведення.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code