Archives Липень 2022

Аутсорсинг бухгалтерії – переваги, плюси та мінуси

Аутсорсинг бухгалтерії, переваги, плюси та мінуси «Що вигідніше аутсорсинг чи штатна бухгалтерія?» — це питання є актуальним для більшості підприємців, які починають бізнес або намагаються знайти способи його оптимізації. Кому ж доручити ведення бухгалтерії?

В Україні перші компанії, які почали пропонувати ці послуги, з’явилися на початку 2000-х років. На Заході ж напрямок діяльності, що розглядається, користується величезною популярністю протягом десятиліть.

Так, у провідних країнах Європи та США бухгалтерським обслуговуванням користується 85-90% представників малого та середнього бізнесу.

Подібна популярність не дивна, адже переваги аутсорсингу бухгалтерії є очевидними.

У цій статті ми детально розглянемо також і мінуси бухгалтерії на аутсорсингу, щоб підприємці мали змогу зробити виважений та обґрунтований вибір, адекватно оцінюючи потенціал та ризики бухгалтерського аутсорсингу.

Плюси та мінуси, про які повинен знати кожен

Багатьох приваблюють бухгалтерські послуги на аутсорсингу через можливість заощадити та оптимізувати витрати на утримання штатного бухгалтера чи бухгалтерського відділу. Але це далеко не єдина перевага цієї послуги.

Ключові переваги бухгалтерських послуг:

Якість бухгалтерського обслуговування. Замовляючи супровід у надійній компанії, клієнт передає вирішення рутинних та складних завдань кваліфікованим бухгалтерам, які щодня займаються цією роботою та спеціалізуються на наданні бухгалтерських послуг.

Відповідальність за результат. Бухгалтерське обслуговування здійснюється на підставі договору, в якому чітко закріплені взаємні права, обов’язки та відповідальність замовника та аутсорсера.

Згідно з положеннями типових угод, компанія, що займається аутсорсингом, несе повну відповідальність за шкоду, заподіяну в процесі надання бухгалтерських послуг через помилки, втрату та пошкодження документів, а також ненавмисне порушення положень чинного закону. У більшості випадків аутсорсер у повному обсязі відшкодовує завдані збитки у формі пені та штрафних санкцій з боку податкових органів. Тому компанії, які займаються бухгалтерським аутсорсингом, зацікавлені у недопущенні будь-яких помилок.

Інші вагомі переваги:

  • Можливість залучення додаткової допомоги.
  • Мінімізація людського фактора.
  • Дотримання конфіденційності.
  • Економія засобів.
  • Економія часу.
  • Раціональність витрат.

Висновки про плюси. Це головні плюси аутсорсингу бухгалтерії, завдяки яким послуги стають все більш привабливим варіантом для представників українського малого та середнього бізнесу. Отримати ці переваги можна тільки у випадку вибору надійного аутсорсера.

Детальніше про мінуси та ризики. Переваги бухгалтерського аутсорсингу безсумнівні, але зазначені послуги мають і певні слабкі сторони, серед яких варто виділити:

Нераціональність для великого бізнесу. Якщо в компанії щодня виробляються тисячі або навіть сотні господарських операцій, то рентабельніше та ефективніше скористатися послугами штатного бухгалтера або створити повноцінний бухгалтерський відділ.

Відсутність можливості моментального регування. Штатний бухгалтер може миттєво реагувати на запити, що надходять. У свою чергу, аутсорсингова компанія витрачає деякий час на процеси комунікації. Подібні витрати незначні, але мають місце.

Відсутність фактичного контролю. Сумнівна вада, оскільки без відповідних знань і штатного бухгалтера важко контролювати. Більше того, аутсорсери з репутацією для надання якісних послуг найчастіше використовують багаторівневі системи внутрішнього контролю.

Як уникнути «підводного каміння» та мінімізувати ризики

Насамперед треба оцінити доцільність використання бухгалтерського супроводу.

Важливо порівняти вартість утримання штатної бухгалтерії та передачі ведення бухобліку на аутсорсинг. Щоб отримати плюси бухгалтерського аутсорсингу, потрібно знайти надійну компанію, яка спеціалізується на наданні послуг, що розглядаються.

Для вирішення поставленого завдання пропонуємо покрокову інструкцію, що дозволяє захистити себе від сумнівних та недобросовісних аутсорсерів:

  1. Вивчіть портфоліо. Компанія з репутацією та досвідом роботи надасть кейси плідної співпраці з клієнтами.
  2. Зверніть увагу на досвід і репутацію. Компанія, що працює на ринку тривалий час і заробила добре ім’я, здебільшого відповідально підходить до співпраці.
  3. Вивчіть договір про надання бухгалтерських послуг. За потреби скористайтесь допомогою юристів. Якщо в угоді відсутні важливі пункти, запропонуйте додати такі положення до договору. Подібний підхід дозволить уникнути конфліктних ситуацій та розбіжностей у майбутньому.
  4. Ознайомтеся з тарифами. Наявність прозорого та відкритого ціноутворення – однозначна перевага для аутсорсера. Найчастіше клієнтам пропонується 3-4 тарифні плани. Плюсом виступає можливість розробити індивідуальну комерційну пропозицію з урахуванням особливостей та потреб бізнесу клієнта.
  5. Пошукайте відгуки. Рекомендації вдячних клієнтів – це добре, але варто звернути увагу на можливу наявність негативних рецензій.

Підсумки

Можна з упевненістю стверджувати, що в майбутньому популярність бухгалтерського супроводу тільки зростатиме.

Тому вже рекомендуємо задуматися про можливість використання інструменту, що розглядається, для оптимізації ведення бізнесу!

За метаріалами juresprudency.com.ua