Науково-практичний коментар до ст. 18 Кодексу законів про працю України

Науково-практичний коментар до ст. 18 Кодексу законів про працю України

Стаття 18. Поширення колективного договору на всіх працівників
Положення колективного договору поширюються на всіх працівників підприємства, установи, організації незалежно від того, чи є вони членами професійної спілки, і є обов\’язковими як для власника або уповноваженого ним органу, так і для працівників підприємства, установи, організації.
Коментар:
1. Закон не допускає укладення на підприємствах кількох колективних договорів, яким би диференційованим не був трудовий колектив, у тому числі і за критерієм власності. Якщо трудовий колектив – єдиний, а колективний договір – один, природним є поширення колективного договору на всіх працівників підприємства. Справедливо розглядаючи колективний договір як локальний нормативний акт, закон оголошує його обов\’язковим як для працівників, так і для власника. Визнання колективного договору обов\’язковим для всіх працівників (в тому числі і для тих, що не приймали участі в зборах трудового колективу, на яких було схвалено колективний договір) не суперечить інтересам працівників, оскільки умови колективного договору не можуть покладати на працівників які-небудь обтяження на додаток до закону й угод (погіршувати становище працівників порівняно з законодавством).
2. Стаття, що коментується, не виключає укладення окремих колективних договорів між власником та найманими працівниками філій або інших відокремлених структурних підрозділів підприємств.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code