Науково-практичний коментар до ст. 59 Кодексу законів про працю України

Науково-практичний коментар до ст. 59 Кодексу законів про працю України

Стаття 59. Перерви між змінами
Тривалість перерви в роботі між змінами має бути не меншою подвійної тривалості часу роботи в попередній зміні (включаючи і час перерви на обід).
Призначення працівника на роботу протягом двох змін підряд забороняється.
Коментар:
1. Оскільки при переході працівників з однієї зміни в іншу можливе порушення права працівників на відпочинок, стаття, що коментується встановлює, що тривалість перерви між змінами не може бути менше подвійної тривалості часу роботи в попередній зміні. Взяті в дужки слова \”включаючи і час перерви на обід\” у частині першій ст. 59 КЗпП, на нашу думку, відносяться до слів \”тривалість роботи в попередній зміні\”. Автори книги \”Кодекс законів про працю Української РСР. Науково-практичний коментар\” (Київ, Політвидав, 1976) вважали, що слова \”включаючи і час перерви на обід\” стосуються слів \”тривалість перерви в роботі між змінами\”. Правило, що коментується, ускладнює перехід працівників з одної зміни в іншу. Тому такий перехід зазвичай здійснюється у дні, що слідують за вихідними днями.
2. З урахуванням частини першої ст. 59 КЗпП частина друга цієї статті спеціально забороняє найгрубіше можливе порушення вимог частини першої – призначення працівника на роботу протягом двох змін підряд.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code