Науково-практичний коментар до ст. 68 Кодексу законів про працю України

Науково-практичний коментар до ст. 68 Кодексу законів про працю України

Стаття 68. Вихідні дні на підприємствах, в установах, організаціях, пов\’язаних з обслуговуванням населення
На підприємствах, в установах, організаціях, де робота не може бути перервана в загальний вихідний день у зв\’язку з необхідністю обслуговування населення (магазини, підприємства побутового обслуговування, театри, музеї і інші), вихідні дні встановлюються місцевими радами.
 
Коментар:
 
1. Правило про встановлення місцевими радами вихідних днів на підприємствах, в установах і організаціях, де робота не може бути перервана в загальний вихідний день у зв\’язку з необхідністю обслуговування населення, діє в частині, яка не суперечить ст. 30 Закону \”Про місцеве самоврядування в Україні\”. Участь сільських, селищних, міських рад у визначенні вихідних днів у театрах, музеях та інших подібних установах цим Законом не передбачено. Вихідні дні підприємств сфери обслуговування, незалежно від форми власності, встановлюються виконавчими органами сільських, селищних, міських рад за погодженням з власниками (підпункт 4 п. \”б\” ст. 30 названого Закону). Вихідні дні підприємств комунального господарства, торгівлі та громадського харчування, що є в комунальній власності територіальних громад, виконавчі органи сільських, селищних, міських рад встановлюють самостійно.
2. У коментованій статті говориться про встановлення вихідних днів для підприємств. Вихідні дні для працівників встановлюються відповідно до частини третьої ст. 52, 67 і 69 КЗпП.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code