Науково-практичний коментар до ст. 69 Кодексу законів про працю України

Науково-практичний коментар до ст. 69 Кодексу законів про працю України

Стаття 69. Вихідні дні на безперервно діючих підприємствах, в установах, організаціях
На підприємствах, в установах, організаціях, зупинення роботи яких неможливе з виробничо-технічних умов або через необхідність безперервного обслуговування населення, а також на вантажно-розвантажувальних роботах, пов\’язаних з роботою транспорту, вихідні дні надаються в різні дні тижня почергово кожній групі працівників згідно з графіком змінності, що затверджується власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації.
Коментар:
1. Ст. 69 КЗпП передбачає порядок надання працівникам вихідних днів на підприємствах, що працюють без вихідних днів. Цей порядок поширюється на такі категорії підприємств:
1) підприємства, на яких зупинення роботи неможливе з виробничо-технічних умов (підприємства з безперервним процесом виробництва);
2) підприємства комунального обслуговування населення (водо-, газо-, теплопостачання тощо);
3) підприємства, зазначені в ст. 68 КЗпП, якщо у встановленому порядку прийняте рішення про їх роботу без вихідних;
4) підприємства (дільниці), що виконують вантажно-розвантажувальні роботи, пов\’язані з роботою транспорту.
2. На перелічених вище підприємствах вихідні дні працівникам надаються згідно з графіками роботи (змінності) таким чином, щоб працівники могли щотижня використовувати, як правило, два вихідних дні. При цьому не обов\’язково, щоб один з них припадав на загальний вихідний день (неділю).
3. Власник зобов\’язаний погодити з сільською, селищною, міською радою (її виконкомом) питання встановлення для працівників п\’яти- чи шестиденного робочого тижня (частина третя ст. 52 КЗпП). Виконавши цей обов\’язок, він вправі, за погодженням із виборним органом первинної профспілкової організації, встановлювати для працівників вихідні дні в графіку змінності (графіку виходу на роботу).

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code