Науково-практичний коментар до ст. 211 Кодексу законів про працю України

Науково-практичний коментар до ст. 211 Кодексу законів про працю України

Стаття 211. Додаткова відпустка у зв\’язку з навчанням у середніх навчальних закладах
Працівникам, які здобувають загальну середню освіту в середніх загальноосвітніх вечірніх (змінних) школах, класах, групах з очною, заочною формами навчання при загальноосвітніх школах, надається додаткова оплачувана відпустка на період складання:
1) випускних іспитів в основній школі – тривалістю 10 календарних днів;
2) випускних іспитів у старшій школі – тривалістю 23 календарних дні;
3) перевідних іспитів в основній та старшій школах – від 4 до 6 календарних днів.
Працівникам, які складають іспити екстерном за основну або старшу школу, надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю відповідно 21 та 28 календарних днів.
Коментар:
1. Стаття, що коментується, визнає право на додаткову відпустку у зв\’язку з навчанням за працівниками, які здобувають середню освіту в середніх загальноосвітніх вечірніх (змінних) школах, класах, групах з очною, заочною формами навчання при загальноосвітніх школах.
2. На період випускних іспитів у старшій школі працівникам надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю 23 календарних дні (п. 2 частини першої ст. 13 Закону \”Про відпустки\”). Старша школа – це школа третього ступеня, яка забезпечує повну середню освіту (ст. 36 Закону \”Про освіту\”), так що випускні іспити в цій школі відповідають випускним іспитам в XI класі (за термінологією, що використовувалася раніше).
3. На період випускних іспитів в основній школі працівникам надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів. Основна школа – це школа другого ступеня, \”яка забезпечує базову середню освіту\” (ст. 36 Закону \”Про освіту\”). Випускні іспити в основній школі – це, за термінологією, що використовувалася раніше, випускні іспити в 9 класі.
4. На відміну від раніше чинної редакції ст. 211 КЗпП, яка лише допускала можливість надання відпустки на період здачі перевідних іспитів у 5, 6, 7, 9 і 10 класах за рахунок скорочення загальної кількості днів, наданих відповідно до частини першої ст. 209 КЗпП, нова редакція ст. 211 КЗпП і ст. 13 Закону \”Про відпустки\” встановлюють імперативне правило про надання працівникам, які навчаються в загальноосвітніх школах, відпустки на період перевідних іспитів в основній і старшій школах тривалістю від 4 до 6 днів без урахування вихідних. Конкретна тривалість відпустки повинна визначатися колективним договором. Критерієм диференціації доцільно брати ступінь школи: в основній школі – 4 дні, у старшій – 6. Але це – лише рекомендація авторів. Сторони колективного договору вправі вирішити це питання інакше або взагалі навпаки.
5. Відпустка на період здачі перевідних іспитів в основній і старшій школах надається в календарних днях. У силу спеціальної вказівки в п. 3 частини першої ст. 211 КЗпП вихідні в рахунок днів відпустки (в рахунок тривалості відпустки) не включаються. Таким чином, якщо на період відпустки тривалістю 4 або 6 днів приходиться два вихідних дні, то вони в рахунок зазначених 4 (6) днів не включаються.
Наведемо приклад. У зв\’язку із здачею перевідних іспитів у старшій школі працівникові надається відпустка тривалістю 6 календарних днів з 8 червня 2006 р. (четвер). Підприємство працює за режимом п\’ятиденного робочого тижня, за таким же режимом працює і працівник. З урахуванням цього 10 і 11 червня є вихідними днями. Тому працівникові повинна бути надана відпустка з 5 червня 2003 р. по 15 червня 2003 р. Однак в рахунок днів відпустки вихідні дні (10 і 11 червня) не зараховуються. Тому заробітна плата працівникові буде виплачуватися лише за період відпустки тривалістю 6 днів, хоча при визначенні розміру середньоденної заробітної плати за дванадцять місяців (чи за інший встановлений законодавством період) сумарний заробіток ділиться на кількість календарних днів у цих дванадцяти місяцях або в іншому періоді, тобто в цю кількість днів входять і вихідні (з цієї кількості днів виключаються тільки святкові і неробочі дні, як це передбачено п. 7 Порядку обчислення середньої заробітної плати).
На відміну від відпустки, про яку йшлося, відпустка на період здачі випускних іспитів у старшій школі тривалістю 23 календарних дні надається з урахуванням вихідних. Якщо така відпустка починається 8 червня 2003 р., вона закінчується 30 червня. А заробітна плата за період відпустки буде визначена шляхом множення середньоденного заробітку за 12 місяців, які передували місяцю, у якому надається відпустка, на 23.
6. Святкові і вихідні дні в рахунок кількості днів додаткових відпусток у зв\’язку з навчанням, за загальним правилом, включаються. Протилежна вказівка в абзаці другому п. 7 Порядку обчислення середньої заробітної плати суперечить ст. 781 КЗпП і частині другій ст. 5 Закону \”Про відпустки\” (у редакції від 2 листопада 2000 р.). Що стосується оплати святкових і неробочих днів, які входять у кількість днів додаткової відпустки в зв\’язку з навчанням, то відповідно до абзацу другого п. 7 Порядку обчислення середньої заробітної плати вони не оплачуються. Це виглядає не цілком логічним, оскільки святкові і неробочі дні включаються в кількість днів відпустки, але правової норми, яка виключала б застосування наведеного правила п. 7 Порядку обчислення середньої заробітної плати, немає.
7. Ст. 13 Закону \”Про відпустки\” не ставить право на відпустку тривалістю від 4 до 6 календарних днів у залежність від скорочення загальної кількості днів звільнення від роботи, відповідно до частини першої ст. 209 КЗпП.
8. Працівникам, які здають іспити екстерном за основну або старшу школу, надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю відповідно 21 і 28 календарних днів.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code