Науково-практичний коментар до ст. 222 Кодексу законів про працю України

Науково-практичний коментар до ст. 222 Кодексу законів про працю України

Стаття 222. Порядок розгляду трудових спорів деяких категорій працівників
Особливості розгляду трудових спорів суддів, прокурорсько-слідчих працівників, а також працівників навчальних, наукових та інших установ прокуратури, які мають класні чини, встановлюються законодавством.
Коментар:
1. Особливості розгляду трудових спорів категорій працівників, що перелічені в ст. 222 КЗпП, встановлені щодо спорів, які виникають у зв\’язку із застосуванням дисциплінарних стягнень. Щодо інших трудових спорів, у яких беруть участь працівники прокуратури, ніяких особливостей їх розгляду законодавством не встановлено. Ст. 14 Дисциплінарного статуту прокуратури України надає право працівникам прокуратури оскаржити дисциплінарне стягнення Генеральному прокуророві в місячний строк з дня ознайомлення з наказом про застосування стягнення. Генеральний прокурор приймає рішення за скаргою в 10-денний строк, а в разі проведення перевірки – не пізніше одного місяця з дня надходження скарги.
Зі змісту Дисциплінарного статуту прокуратури України слід зробити висновок про те, що рішення Генерального прокурора за скаргою є остаточним.
2. Рішення Президента України або Генерального прокурора про позбавлення класного чину, наказ Генерального прокурора про звільнення з роботи, про звільнення з позбавленням класного чину, про відмову в поновленні на роботі прокурорсько-слідчих працівників, звільнених прокурорами Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, прирівняними до них прокурорами, може бути оскаржено у Верховному Суді України в місячний строк (ст. 16 Дисциплінарного статуту прокуратури України).
3. Особливість розгляду трудових спорів, що передбачена ст. 16 Дисциплінарного статуту прокуратури України, зберегла чинність і після введення в дію Конституції України. Що стосується особливого порядку вирішення трудових спорів працівників прокуратури, встановленого ст. 14 Дисциплінарного статуту прокуратури України, то у зв\’язку з набранням чинності Конституцією України зазначений порядок не виключає звернення працівника прокуратури з заявою по трудовому спору безпосередньо до суду.
4. Інші трудові спори працівників прокуратури (за винятком передбачених Дисциплінарним статутом прокуратури України) розглядаються в загальному порядку. Можливе звернення з заявою по трудовому спору в комісію по трудових спорах, а також безпосередньо до суду.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code