Розірвання шлюбу

Розірвання шлюбу

Розлучення, позов на розлучення – це юридична процедура розірвання шлюбу між подружжям. Вона може бути викликана різними причинами, такими як неможливість збереження шлюбу, порушення шлюбних зобов’язань, фізичне чи психічне насильство, зрада тощо.

Процедура розлучення

Процедура розлучення може відрізнятись у різних юрисдикціях, але в загальному випадку вона включає кілька кроків:

Подача заяви. Кожен із подружжя може подати заяву на розлучення до суду. Заява повинна містити інформацію про причини розлучення, а також вимоги щодо поділу майна та догляду за дітьми.

Судовий розгляд. Після подання заяви суд розпочинає розгляд справи. Суд може призначити зустріч подружжя та вислухати їхню позицію. Якщо сторони не можуть домовитись, то суд виносить рішення щодо спірних питань.

Вирок суду. Суд виносить рішення про розірвання шлюбу та поділ майна, а також встановлює порядок догляду за дітьми, якщо вони є.

Реєстрація розлучення. Після того, як суд виніс рішення, подружжя може зареєструвати своє розлучення у державній реєстраційній службі.

Розподіл майна

Розділ майна – одне з найскладніших і спірних питань, які можуть виникнути під час розлучення. Якщо подружжя не може домовитися про поділ майна, то суд прийматиме рішення на основі доказів та законодавства.

У більшості юрисдикцій майно, набуте у шлюбі, вважається спільним майном, яке має бути поділено між подружжям порівну. Однак у деяких випадках суд може вирішити, що один із подружжя має право на велику частку майна, якщо він зробив більший внесок у його придбання.

Догляд за дітьми

При розлученні подружжя може зіткнутися з питанням про догляд за дітьми. Зазвичай суд встановлює порядок догляду дітей на основі їхніх інтересів.

Позовна заява при розірванні шлюбу – це документ, який подається до суду одним із подружжя з метою розірвання шлюбу. У позовній заяві потрібно вказати підстави для розірвання шлюбу, вимоги щодо розподілу майна та піклування про дітей.

Надаємо приклад позовної заяви на розірвання шлюбу:

ПОЗОВНА ЗАЯВА

Іменем закону звертається Петренко Олексій Олександрович, громадянин України, зареєстрований за адресою: вул. Шевченка, буд. Х, кв. Х, до Государственного суду Київської області заявляючи:

Предмет позову: розірвання шлюбу.

Обставини справи:
Я і моя дружина Петренко Анастасія Олександрівна одружилися 25 грудня 2015 року. Протягом кількох років нашого подружнього життя ми жили разом і створювали спільне господарство. Але з часом в нашому шлюбі виникли серйозні розбіжності та незгоди, які не змогли бути врегульовані. Відносини між нами постійно погіршувались, а до розриву шлюбу призвели безперспективні спроби вирішити проблеми, що виникали між нами.

Підстави позову:
Відповідно до статті 110 Сімейного кодексу України, я вимагаю розірвання шлюбу, оскільки взаємні стосунки між моєю дружиною та мною незворотно розладилися, а подальше пільне проживання неможливе.

Вимоги:
1. Розірвання шлюбу між Петренко Олексій Олександрович та Петренко Анастасія Олександрівною.
2. Розподіл спільного майна згідно зі статтею 60 Сімейного кодексу України. Прошу визнати належність до спільної власності рухомого майна: автомобіль марки “Toyota Corolla” 2016 року випуску, який був придбаний за спільні кошти, а також визнати належність до спільної власності нерухомого майна: квартиру за адресою вул. Шевченка, буд. Х, кв. Х. Прошу визнати належність до мого особистого майна: рухоме майно – персональний комп’ютер та телефон, а також нерухоме майно – дачу в селі Петриківка, Житомирської області, яку я отримав у спадок від своїх батьків.
3. Призначення піклування про дитину з нашого шлюбу, нашого сина Петренко Микити Олексійовича, який на даний момент є неповнолітнім та проживає зі мною. Прошу призначити піклування про нього мені.

Обставини, на підставі яких висуваються вимоги та докази їх обґрунтованості:
Підтвердженням факту одруження є свідоцтво про шлюб, яке додається до заяви. Вважаю, що після розірвання шлюбу має бути розподіл спільного майна, який був набутий протягом шлюбу. Свідченням набуття майна є договори купівлі-продажу, договори про кредит, а також інші документи, які додаються до заяви.
На даний момент нашому синові Петренко Микиті Олексійовичу необхідне піклування, яке може бути забезпечено тільки мені, оскільки я вже займаюся його вихованням та забезпеченням всіх необхідних умов для життя.

Додатки:
1. Свідоцтво про шлюб.
2. Договори купівлі-продажу на автомобіль, квартиру.
3. Свідоцтво про народження сина.
4. Копія паспорту моєї дружини Петренко Ольги Олександрівни.
5. Копії моїх паспортів.
6. Інші докази та свідчення.

_________________ _____________________
(підпис заявника) (підпис представника)

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code