Ефективність та порядок відводу судді

Ефективність та порядок відводу судді

З прийняттям нового Цивільного процесуального кодексу України наприкінці 2017-го року змінились і правила відводу суддів.

З прийняттям нового Цивільного процесуального кодексу України, що відбулось наприкінці 2017-го року, змінились правила відводу суддів.
Підстави для заявлення судді відводу не змінились, це переважно наявність обгрнутованих сумнівів в об’єктивності на неупередженості судді. Але змінився сам порядок розгляду таких заяв.
Стосовно зазначених вище підстав для відводу необхідно одразу оговорити, що на практиці, обґрунтовані сумніви в об’єктивності та неупередженості судді виникають, як правило, після вчинення суддею тих чи інших процесуальних дій або бездіяльності.
Наприклад, в моїй практиці, свідчити про необ’єктивність та упередженість судді може явне затягування розгляду справи, відкладення судових засідань або оголошення перерви в судовому засіданні без очевидних причин, особливо, коли це не в інтересах заявника відводу. Бувають випадки, коли суддя розглядає справу, скажімо п’ять хвилин, а після цього з незрозумілих причин припиняє рогляд та оголошує перерву на декілька місяців. Також, це може бути відхилення обґрунтованих клопотань учасника справи, наприклад, про призначення експертизи, заяв про виклик свідків тощо. Існують випадку, коли суддя в черговому судовому засіданні «забуває», що раніше вже задовольнила те чи інше клопотання або заяву, не виносить відповідну ухвалу і в подальшому відмовляється її виконувати.
Але що відбувається на практиці по заявах про відвід за вказаними прикладами? Як правило нічого, крім марнування часу. Але, реагувати на такі порушення все одно необхідно. По-перше, хто як не правники мають виправляти недоліки судової системи, хто крім юристів та учасників справ може вплинути на суддівське свавілля?! По-друге, існує апеляція, касація, і при подальшому оскарженні судового рішення наявність заяви про відвід може зіграти свою позитивну роль.
Тепер стосовно нового порядку розгляду заяви про відвід. Заява про відвід може бути заявлена як в письмовій, так і в усній формі безпосередньо в судовому засіданні. Суддя не має право не дозволити учаснику заявити заяву про відвід в будь-який момент судового процесу, адже підстави для відводу можуть виникнути раптово, в будь-який момент судового процесу. Суддя розглядає таку заяву про відвід в нарадчій кімнаті власноруч, і виносить вмотивовану ухвалу. У разі, якщо суддя відхиляє заяву про відвід, то має передати таку заяву на розгляд до іншого судді, у зв’язку з чим розгляд справи зупиняється до моменту прийняття іншим суддею рішення за заявою про відвід. У разі, якщо заяви про відвід заявлені усім суддям даного суду (таке як не дивно також трапляється, наприклад, коли інші судді заявили самовідвід і їх заяви задоволені, та в деяких інших випадках), то заяву про відвід розглядає суддя іншого, найбільш територіально наближеного, суду.
При заявленні суддею самовідводу, така заява розглядається не самим даним суддею, а іншим суддею даного суду.
З повагою,
Ваш адвокат Вадим Прокопенко

 

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code